tiistai 15. toukokuuta 2012

Perinteisiä loitsuja nykyajan ihmisille

Selailin tuossa tänään kirjahyllyni sisältöä ja kätösiini osui ihana pieni kirjanen, jossa on vanhoja suomalaisia loitsuja. Ennenmuinoin tuntui olevan oma pieni loitsunsa lähestulkoon joka asialle ja tähän pieneen kirjaan oli kirjoitettua näistä muutama. Kirjassa on niin lemmenloitsuja, kodin loitsuja kuin parannusloitsujakin. Suurin osa loitsusta on mielestäni kuin kauniita pieniä runoja ja olenkin useasti ajatellut että voisin joitain niistä kirjoittaa esimerkiksi syntymäpäiväkortteihin.
Ajattelin kirjoittaa tähän muutaman loitsurunon kirjasta.Kirjassa ihan ensimmäisenä on Loitsu Vastasyntyneelle joka kuuluu näin:

Ylös kohti taivaankantta
tavoittele, kurkottele.
Tähtiin taivahan tavoita,
mullan mahteja hamua.
Väille elämään astu,
taivaan alle, mullan päälle,
nurmelle nimettömälle,
tielle tuntemattomalle.
Siitä käy elämän taival.

Vastasyntyneelle on aina tehty taikoja, riittejä ja rituaaleja. Pahoilta voimilta halutaan suojella silloinkin, kun lapsi kastetaan.
Kiinnostaako vaihtoehto kastejuhlalle? Järjestä vauvalle nimenantojuhla entisaikojen malliin! Vie koko juhlaväki ihailemaan tähtitaivasta ja painakaan yhdessä kämmenenne maahan, kun lapsen nimi julkistetaan. Ken tietää, mitä jää vastasyntyneenkin mieleen, kun hän ensi kerran koskettaa maata ja näkee tähdet...
Kodin Suojaloitsu

Ristin piirrän, kaiverruksen,
kiemuraisen, viisikannan
uksen päälle, harjan alle,
kattoon korkean kamanan.
Siitä alkaa auvoisempi
olotila onnellinen
tueksi tupa-asujain,
voimaksi vähäväkisten.
Hyvä saapuu terveydeksi,
kiitos kaikuu kaikkialle
kuun lomaan ja kuun tasalle,
tähtein tuikkeen tantereille,
Otavaisen olkapäille.
Suojaloitsuksi piirrä pirtin kamanaan yhtenäisellä viivalla viisikanta, jonka kaksi sakaraa osoittavat alaspäin, yksi suoraan Otavaa kohti. Myös ristin merkki suojaa pirttiä ja sukukuntaa. Onnen pitää talossa myös ylössuin oven ylle naulattu hevosenkenkä. Tupaa voi suojata jo silloin, kun sitä pystytetaan. Hankaa tuolloin lattialautojen alle ja hirsien väliin noella hannunvaakunoita.

Paha tuntui vaanivan entisaikoina kaikkialla ja siksi tarvittiin paljon nopeita suojakeinoja. Viisikantojen ja hannunvaakunoiden, vinoristien ja suojaympyröiden avulla saattoi tuntea tehneensä edes jotakin suojatakseen perhettään tuonpuoleisen kiroilta. Kirkko suhtautui tälläisiin keinoihin ankarasti ja nimitteli niitä noitakonsteiksi. Ikiaikaiset merkit merkit olivat kuitenkin juurtuneet niin syvään kulttuuriimme, että merkkejä niistä on yhä tänäkinpäivänä ympärillämme esimerkiski koruissa, liikemerkeissä ja mainoksissa. Monikaan ei huomaa suojaavansa kotiaan ripustaessaan hevosenkenkää oven päälle tai jouluuisin ripustaessaan ulko-oveen kaunista kranssia.

Kuuloitsu

Kaikki alkaa auringosta,
kuun tieto tukena tälle.
Tarkkaa kuuta taivahalla
tutkien säteitä öiden.
Yläkuu on kasvamista,
alakuulla kaikkoo sirppi.
Yläkuulla valta kuulla
pellon päällä kasvavihin.
Keröö silloin, kylvä, niitä,
aloittele uudet toimet:
pano pellon, kasken kylvö,
keruu yrtin, vastan vääntö.
Alakuulla sirpin voima
varjossa muhevan mullan.
Veso silloin, kynnä, nosta.
Vaan pimeimmän yön ylitse
suojaa, vaarasta varoita.
Silloin sirppi viivanohut
saattaa suistaa noidanyöhön.Yläkuulla, kun kuu on uusi ja kasvava, tehdään kasvamiseen ja mullanpäällisiin liittyvät toimet. Vihdoista tulee parhaat, samoin yrteistä voimakkaimmat. Kun kuu vähenee, on parasta toimittaa mullanalisia asioita: nostaa juureksia ja kyntää. Aidan rakentamiseenkin alakuu on parhain.
Vuoden kierrosta ja ajan kulusta piti entisaikaan pitää tarkkaa huolta. Sopivat kylvöajat oli monessa sukupolvessa koeteltu, jotta sato ei kärsisi sen enenpää hallasta, kuivuudesta kuin helteestäkään. Muistin parantamiseksi oli erilaisia loitsuja, loruja ja laskemia, joista kullekin ajalle sopivat toimet saattoi tarkistaa ja työn touhussa pysyttiin vuoden ympäri.
Wink Wink: Unohditko uuden ja vanhan kuun eron? Opettele loru: vasen vanhaksi vähenee, oikea ojentuu uuteen.

Siinä kolme esimerkkiä kirjan lukuisista loitsurunoista. Voin toki kirjoittaa myöhemmin lisää kirjan loitsuja, jos joku haluaa lukea niitä.
Kirja on ehdoton hankinta heille, joita perinteiset loitsurunot kiinnostavat.
Lähteet: Paula Havaste, Loitsukirja
15 kommenttia:

 1. Hmm, painetaankohan Havasteen Loitsukirjaa enää? Voisi mennä penkomaan kirjakauppoja, mutta jos kirjaa ei enää ollenkaan paineta on aika epätodennäköistä, että se löytyisi kirjakauppojen hyllyiltä. Olisi mukava omistaa tämä kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä osaa tohon sanoo. Suomalaisessa se oli vielä listoilla, mutta oli "ei saatavilla" tilassa... Adlibriksessä sitä ei näyttäny olevan, mut luulen et kannattaa käydä ihan kirjakaupasta kysyyn. :)

   Poista
  2. toimiko nämä loitsut jos sanoo?

   Poista
  3. Tokihan loitsut tarvii vähän muutakin, kun vaan sanat ;)

   Poista
  4. Omasta mielestäni loitsut voisivat toimiakin, kunhan ne lausutaan oikealla tavalla ja uskoo tarpeeksi vahvasti loitsuntoimintaan,sillä sitähän se loppujenlopuksi onkin.

   Poista
  5. Sitä juuri trkoitin, ettei pelkkä lausuminen riitä, jos sen tekee "väärin". Loitsut tarvii oman energiansa toimiakseen.

   Poista
 2. Nyt mie vasta havaitsin että sullakin on blogi ja löysin tänne lukemaan! :) Havasteen kirjat on muuten aika kiinnostavia. Luin jokunen vuosi sitten sen Kotasavun Marjan. (olihan se sen nimi..? Aikaa on kulunut! Mut milloinpa ei olis)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oo vielä kerenny muuhun hänen tuotantoonsa perehtyyn, mut kirjastossa kerran tuli vastaan joku kirja, mikä herätti mielenkiinon. Se oli joku shamaanitytöstä kertova, jos oikein muistan. Sillä kertaa se ei tarttunu mukaan, mut täytyy käydä lainaan se tässä joku pvä. :)

   Poista
 3. Mulla on tää sama hyllyssä. Niin ihana. Oli pakko heti hakee se taas selattavaksi, kun sait sen muistumaan mieleen. :)

  VastaaPoista
 4. Greetings from Ohio! I'm bored to tears at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the knowledge you provide here and can't wait
  to take a look when I get home. I'm shocked at how fast your blog loaded on my cell phone .. I'm not even using WIFI, just 3G
  .. Anyhow, awesome site!
  http://singaporetuitiontutoragency.webs.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Glad you like it! :) In the future i´ll try to write more in english so people who can´t read finnish would understand my writings too... Google translation sucks ass! :D

   Poista
 5. Loitsut ovat ikuinen osa Suomea, joten hyvä asia on, että joillakin on se kirja hyllyssä.
  " Istuikse ilokivelle, laulupaaelle panevi,
  perin lakkahutti loitsuhunsa, pyörti pyhät sanansa
  kanteloisen soitannolla, soiton äänellä sorean."
  On hän uusi noita,laulaja uuenajan, jonk' suussa ompi suuri tieto,
  taito taitajan käsissä"

  VastaaPoista
 6. Minäkin tämän blogin vasta eilen löysin. :D Siis tuon kodin suoja loitsun on tarkoitus suojata kotia varkailta yms? ja mikä tuon kuuloitsun tarkoitus on? sekö että kuu tulisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miltä nyt entisaikaan haluttiin koti suojata? Tulipalolta, köyhyydeltä, varkailta - you name it. Tuo kuuloitsu on enemmänkin ns. muistiloru siihen, milloin on parhaat kylvöajat. On hyvä kuitenkin muistaa, et nää ei oo nykyaikaisen ihmisen keksimiä. ;)

   Poista
 7. Mielenkiintoiselta vaikuttava kirja, tahtoisin kernaasti kuulla lisää loitsuja :) Hassu yhteensattuma, tänään luin odotellessa työterveystarkastusta ensi kerran Paula Havasteesta ja mietin että hänen kirjansa muinaisesta Suomesta olisi mukavaa lukea. Sitten sain itse terveystarkastuksessa ohjeen meditoida illalla paremman unen tuomiseksi, uni kun on hyvin rikkonaista näin 3-vuorotyötä tekevänä ja lapseni omaishoitajana. Meditaatioharjoituksia googlatessani päädyin sitten tänne lukemaan, kappa Havasteen kirjan loitsuja :)

  VastaaPoista

Jätäthän käynnistäsi muiston! :)