torstai 8. marraskuuta 2012

Lintu-uskomuksia

Aloitin tiistaina Suomen Muinaisusko -kurssin ja ensimmäisen luennon aiheena oli lintu-uskomukset. Puolitoistatuntia hurahti kuin siivillä ja ahmin luennoitsijan jokaisen sanan tarkkaan, ettei mitään vaan menisi ohi. En ole koskaan aiemmin perehtynyt lintu-uskomuksiin ja oli aika hauska huomata, että vanhoista uskomuksista moni on säilynyt tähänkin päivään.
Kiinostavimmat lintu-uskomukset olivat uskomukset sielulinnuista ja emuuista.

Uskomukset sielulinnuista on ikivanha ja laajalle levinnyt, suosituin ollut itämerensuomalaisten keskuudessa.
Sielulinnun uskottiin olleen ihmisen sielun koti, joka toi sielun lapselle tämän syntyessä ja vei sen pois kuoleman hetkellä. Jotkut jopa pitivät puusta veistettyä sielulintua lähellään nukkuessaan, jonka uskottiin pitävän huolta ettei sielu karkaisi nukkuessa.
Vielä 1700-luvulla hautaristien päälle asetettiin sielulinnun patsas. Nykyäänkin linnun kuva hautakivessä on yleinen, eikä sen merkitys paljoa eroa sielulintu-uskomuksesta. (Lintu puolestaan symboloi sielua, ihmisen henkeä, joka on vapautunut ruumista. Lentäminen kuvaa ihmiselle suotua mahdollisuutta liikkua tästä maailmasta tuonpuoleiseen, maallisesta elämästä taivaalliseen. Samaan aikaan lintu on jumaluuden symboli. Teksti lainattu Valusampon sivuilta) Myös kuolinilmoituksissa on usein linnun kuva.
Hautausmaille asetettiin aikanaan lintulautoja sielulinnuille ja monet uskovat, että rautakautisten kalmistojen kuppikivet olivat sielulintujen ruokintapaikkoja.
Sielulintujen uskottiin asuvan Maailmanpuussa, joka on valtava "pylväs", puu, joka kannattelee taivaankantta. Yleisimpiä sielulintuja on kyyhkynen, joutsen, koppelo, kehrääjä, korppi, kuukkeli ja riekko.

Kuppikivi. (Googlen kuvahaku)
Emuut (emuu = emo) ovat jonkin kasvi- tai eläinlajin vanhimpia, kantaäitejä, lajinsa ensimmäisiä edustajia. Emuun uskottiin luoneen jonkin kasvi- tai eläinlajin ja täten kantavan vastuun tästä lajista. Metsästäjien tuli erilaisin uhrilahjoin, rituaalein ja loitsuin pyytää emuulta lupa metsästää, sillä kantaäiti päätti, kenelle suo lapsiaan saaliiksi.

Lintu-uskomuksiin kuuluu myös vahvasti ennelinnut. Moni on varmasti kuullut esimerkiksi isovanhempiensa kertoneen jos käpytikka naputtaa talon seinää, tulee joku kuolemaan. Samoin metson saapuminen pihapiiriin tiesi kuolemaa. Ja kukapa ei olisi ikinä kuullut, että korppi on "kuoleman lintu" ja että korpin näkeminen tietää onnettomuutta? Samoin varista pidetään kuoleman sanansaattajana.
Jos satut näkemään korpin, variksen tai jonkin muun linnun, jonka uskotaan tietävän kuolemaa, ei kannata pelästyä. Pelkkä linnun näkeminen ei tiedä kuolemaa. Jos lintu käyttäytyy epätavallisesti, sen uskotaan tomivan sanansaattajana. Itselläni on tästä esimerkki:
Noin kuukausi sitten ollessani Remua pissattamassa aikaisin aamulla, kiinnitin huomioni variksiin, jotka nokkivat roskapusseja roskakatoksessa. Yksi varis erityisesti kiinnitti huomioni, sillä se tuntui tuijottavan meitä ja seuraavan meidän toimiamme. Eipä mennyt minuttiakaan, kun tämä samainen varsi lennähti luoksemme ja seurasi meitä. Se seurasi meitä sen koko ajan kun pyörimme ulkona. Testiksi vaihdoin suuntaa moneen kertaan, menin tien toiselle puolelle koiran kanssa, kävelin ympyrää jne ja aina tämä varis vaan seurasi jälkiämme muutaman metrin päässä. Pidin tuota toimintaa hieman outona, mutta vasta tiistaina tajusin variksen tuoneen viestiä tulevasta kuolemasta lähipiirissäni - muutama viikko tämän jälkeen rakas pappani nukkui pois...

Usein lintujen outo käytös tiesi jotain negatiivista, useimmiten kuolemaa, mutta joidenkin lintujen käytöksestä ennustettiin myös säätä. Esimerkiksi varisparvet tiesivät sadetta ja käen kukkumisesta ennustettiin kesän sekä talven tuloa.
Moni varmasti tietää tämän runon: Kuu kiurusta kesään, puolikuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään.
 Tälläisiä uskomuksia on lukuisia ja ne vaihtelevat paikkakunnittain. Millaisia lintuenteitä ja -uskomuksia Te olette kuulleet?
(Google kuvahaku)

Jos jotain kiinostaa, voin kirjoittaa listan ennelinnuista ja mitä kukin lintu "ennustaa".

Blogini on saanut jo 40 lukijaa, mikä oli itselleni varsin iloinen yllätys. Puolisen vuotta sitten kun aloitin blogin kirjoittamisen, en kuvitellut saavani ensimmäistäkään lukijaa. Olen iloinen, että kirjoitukseni kiinostavat jotakuta. :)18 kommenttia:

 1. Voi vitsi miten mielenkiintoista! Voi kun itsekin pääsisi tuollaiselle kurssille :) Lukiossa olin sellaisella myytit ja mytologiat -kurssilla, ja se oli ihan superihana kurssi, mutta piru kun siitäkin on niin sikapaljon aikaa :P
  Olisi mahtavaa jos valottaisit tulevaisuudessa vähän lisääkin juttuja mitä käytte kurssilla läpi :) Ja joo, kerro lisää ennelinnuista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelinkin vähän, että teen joka viikko pienen tiivistelmän siitä, mitä luennoilla käydään läpi. En malta odottaa, että päästään haltijauskomuksiin :)

   Poista
 2. Kyllä mua kiinnostaisi se lintulista :) Ja oli tässä kyllä uuttakin tietoa, joten lisää tälläisiä :)

  VastaaPoista
 3. Oho, missä on tarjolla tommoisia kursseja? Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista
 4. Hyviä kirjoituksia sinulla, mielenkiintoisia ja mukavaa luettavaa. Ei minullakaan olisi mitään lintulistaa vastaan. Tekstejäsi odotellen, ~~uQ~~*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäät. :) Onko tälle Uusikuu -sivustolle olemassa jotkin yleiset kirjautumistiedot, vai voiko jossain rekisteröityä? Kiinostuin sivustosta, mutta harmittaa kun ei pääse sisältöä tutkimaan, kun ei pääse rekisteröitymään... :)

   Poista
  2. Kirjautuminen ei edellytä tunnuksen luontia, vaan se on valmiina. Eli kirjaudu painikkeesta kun klikkaa niin aukeaa ruutu, jossa on tunnus/salasana kerrottuna. Voin ne tähänkin laittaa, jos et kerro eteenpäin ;) vieras/uusikuu. (Pidätän itselläni oikeuden muutoksiin.)Syy moiseen käytäntöön johtuu ihan käytännön halusta asettaa hiukan kynnystä spämmäreille. Ja eipä kukaan voi sanoa, että vahingossa vastoin tahtoaan sivustolle päätyi. :) Tervetuloa.

   Poista
  3. Kiitos. :) Mulle ei tullut nuo kirjautumistiedot valmiina.

   Poista
 5. Minnuu kiinnostaisi ennelinnut enemmänkin :)

  VastaaPoista
 6. On jännä, miten ennen vanhaan on vahvasti uskottu varislintujen pahuuteen. Esimerkiksi varikset ovat minulle taas onnentuojia. Kaipa se ainakin osittain liittyy näiden lintujen ääneen, ruokailutapoihin ja ulkonäköön. Vähän samaan tapaan kuin mustan kissan sanotaan tuovan huonoa onnea (vaikka se tuo vain hiiriä...). :D Mutta oli kiinnostava postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, en oo koskaan osannut pitää varislintuja huonon onnen enteenä. Tosin, ennen aikaan lähes kaikki linnut toivat viestiä ikävistä tapahtumista... :D

   Poista
 7. Kesällä meillä on usein tapana nukkua makuuhuoneen ikkuna auki, samoin olohuoneen ovi terassille on usein auki. Heinäkuisena aamuyönä heräsimme mieheni kanssa molemmat, kun 3 varista raakkui aivan ikkunamme alla. Nousin ja suljin ikkunan. 3 varista lensivät talomme yli olohuoneen puoleiselle terassikaiteelle istumaan, jossa siis avonainen ovi ulos ja jatkoivat yhtenäistä raakumista. Mieheni meni ovelle, taputti käsiään ja varikset lensivät pois. Jäimme molemmat ihmettelemään aamuöisiä tapahtumia.... liekö sattumaa, muutaman päivän päästä koiramme kuoli :(

  VastaaPoista
 8. Tässä taannoin tapahtui niin, että korppi ilmestyi tyhjästä kaartelemaan yläpuolelle ja teki syöksyjä kohti hetken. Sitten poistui paikalta... ääntäkään ei päästänyt....

  VastaaPoista
 9. Tässä keväällä korppi ilmestyi liitelemään yläpuolelleni... teki muutamia syöksyjä, kiersi ja kaarteli jonkin aikaa ennen kuin lensi pois... ääntäkään lintu ei päästänyt. Tapahtuneesta tuli niin outo olo että lähdin itsekkin pois paikalta. Ikäni metsässä kulkeneena tapahtuma oli ainutlaatuinen. Kaukaa olen korppeja nähnyt ja kuullut niiden "huutelevan"... oli aika huikea tunne....

  VastaaPoista
 10. Tässä keväällä korppi ilmestyi liitelemään yläpuolelleni... teki muutamia syöksyjä, kiersi ja kaarteli jonkin aikaa ennen kuin lensi pois... ääntäkään lintu ei päästänyt. Tapahtuneesta tuli niin outo olo että lähdin itsekkin pois paikalta. Ikäni metsässä kulkeneena tapahtuma oli ainutlaatuinen. Kaukaa olen korppeja nähnyt ja kuullut niiden "huutelevan"... oli aika huikea tunne....

  VastaaPoista
 11. Tässä taannoin tapahtui niin, että korppi ilmestyi tyhjästä kaartelemaan yläpuolelle ja teki syöksyjä kohti hetken. Sitten poistui paikalta... ääntäkään ei päästänyt....

  VastaaPoista
 12. Iha mielenkiintoista tekstiä, rupesin kuukletteleen kun löysin aamulla peurakopista kuolleen sinitiaisen. Illalla sitä ei mielestäni ollu täällä ja reikää mistä olis tullu en keksi, liekkö uhkaavasti puroista sitten...

  VastaaPoista

Jätäthän käynnistäsi muiston! :)