maanantai 30. joulukuuta 2013

Unisiepparin valmistus

Tänä vuonna tein muutaman unisiepparin joululahjaksi ystäville. Olen aikaisemminkin valmistanut muutaman unisiepparin itse, mutta vasta nyt onnistuin moisen tekemisessä kunnolla. Itseasiassa innostuin tästä puuhailusta niin paljon, että ajattelin valmistaa itsellenikin erilaisia unisieppareita - isoja ja pieniä.
Kaupoista saa toinen toistaan hienompia luomuksia, mutta olen aina ollut sitä mieltä, että jos haluaa "toimivan" unisiepparin, on sen oltava juuri sinulle henkilökohtaisesti valmistettu. Onhan ne kaupasta saatavat luomukset upeita koristeina, itsekin olen muunmuassa Aurinko kaupassa ihastellut niitä valtavan suuria, usean kehän muodostavia sieppareita.

Lähes jokainen on varmasti joskus kuullut sanan unisieppari ja useimmilla on edes jonkinnäköinen käsitys, mikä se on. Sitten on niitä, jotka eivät ole koskaan moisesta kuullutkaan (äitini muunmuassa ;). On myös heitä, jotka tietävät miltä unisieppari näyttää, mutta se, mikä sen "oikea" tarkoitus on, saattaa olla joillain pimennossa.

Unisieppari on alunperin Amerikan intiaanien taikakalu, jonka tarkoitus on karkoittaa pahat unet ja houkutella hyviä unia. Unisieppari tulee sijoittaa niin, että se on nukkuvan henkilön pään yläpuolella, jotta "hyvät ja viisaat unet" säilyisivät muistissa ja pahat unet jäisivät unohduksiin. Erään taruston mukaan hämähäkki kutoi unisiepparin karkoittamaan ihmisten pahat unet. Pahat unet tarttuivat verkkoon ja valuivat höyheniä pitkin Äiti Maahan.

Kuinka moni nykyään hommaa unisiepparin juurikin tuohon tarkoitukseen - pitääkseen pahat unet loitolla? Kuvittelisin sen olevan suositumpi koriste-esineenä, kuin "taikakaluna". Jos kuitenkin haluat unisiepparin sen oikeaan tarkoitukseen, suosittelen tekemään sen itse, tai ainakin pyhittämään ja puhdistamaan ostetun siepparin ennen käyttöä.
Unisiepparin valmistus on helppoa. Yksinkertaisimmillaan et tarvitse muuta kuin taipuisan oksan ja lankaa. Ihka ensimmäinen sieppari, jonka vuosia sitten valmistin ystävälleni, ei ollut ulkonäöllisesti juuri minkään näköinen, mutta ystäväni sanoi, että ahdistavat unet loppuivat hänen ripustettuaan siepparin sängyn päälle. Tuolloin en osannut vielä "kutoa" siepparin keskustaa, joten kieputin langat kehän ympäri yksinkertaisesti ylhäältä alas, sivulta sivulle jne.
Uusimmat unisiepparini valmistin hieman "paremmin", käyttäen enemmän aikaa verkon "kutomiseen", kuin ennen. Ostin askarteluliikkeestä valmiit kehikot, yhden metallisen, sekä kaksi puista (jotka ovat oikeasti kirjontakehikkoja, mutta ajaa asiansa myös unisiepparin kehikkona). Ensimmäisen siepparin kehikon ympärille kieputin nahkanyörin.


Jos et halua laittaa aloituskohtaan solmua, niin kiinnitä se esimerkiksi pyykkipojalla. Itselläni ei ollut muuta, kuin tuo hiusklipsi, mutta se ajoi asiansa.


Nyöri kieputetaan kehikon ympärille melko tiukkaan ja tiheään. Tälläisessä metallikehikossa nyöriä on jälkeenpäin helppo tiivistää, sillä pinta on sen verran liukas. Puisessa kehikossa jälkeenpäin tiivistäminen on vähän hankalampaa. Suosittelen eritoten nahkanyörin kieputtamista jonkin karheapintaisen pahvin tms ympärille, sillä nyöri menee helposti sotkuun. Tuon avulla kehikon ympräille kieputtaminen käy hieman näppärämmin.


Keskustan verkkoon voit käyttää lähes millaista lankaa vain, vaikka en suosittele helposti poikki napsahtavaa lankaa, varsinkin jos haluat verkosta tiukan. Verkon "kutominen" aloitetaan luomalla silmukoita kehikon ympärille. Jos teet lyhyitä silmukoita, tulee verkosta tiheä ja leveistä silmukoista iso verkko. Itse pidän enemmän suht tiheän verkon ulkonäöstä, varsinkin näissä pienissä sieppareissa.


Ensimmäisen silmukkarivistön jälkeen otin käyttööni neulan, sillä käsialani oli melko tiukaa, joten en saanut pientä lankarullaani enää noiden silmukoiden läpi. Verkon kutomista jatketaan luomalla silmukoita niin pitkään, kunnes verkko on täyttänyt koko kehikon.


Tähän sieppariin lisäsin puuhelmiä keskustaan. Päättelylangat oli helppo jemmata niiden sisään. ;)


Toiseen sieppariin käytin kirjontakehystä, jonka ulomman reunan päällystin satiininauhalla. Tähän sieppariin en kutonut itse verkkoa, vaan käytin isomamman kutomaa vanhaa pitsiliinaa. Unisiepparin valmistuksessa on vain mielikuvitus rajana ja itse tykkäsin tästä variaatiosta paljon. Minulla on vielä pussillinen vanhoja pitsiliinoja odottamassa, ehkä jokusen niistä raaskin uhrata askarteluun.


Tässäkin siepparissa kehikko on puinen ja se on päällystetty satiininauhalla. Tämän siepparin kohdalla tykkään erityisesti väreistä ja koristuksista.

9 kommenttia:

 1. Tosi hyvän kuulone blogi ja aivan nätit unisiepparit :)

  VastaaPoista
 2. Tulipa kauniita. Minä tein syksyllä siepparin kehystämällä pienen virkatun pitsiliinan koruvaijerilla, jonka sitten virkkasin samalla langalla piiloon. Ripustin siihen punaisia puuhelmiä ja höyheniä. Siitä tuli kaunis koriste tyttöni huoneeseen ja vei se myös ne pahat unet mennessään. :)

  VastaaPoista
 3. Hienoja! Yritin kerran tehdä omaa siepparia, mutta olipa muuten vaikeaa keksiä omasta päästä kuinka lankojen kuuluisi kulkea. Siitä tuli sitten omenapuuhun paino :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kesti kanssa aikansa ennen kun hokasin sen. Nyt kun aloin tekemään ensimmäistä lahjasiepparia, se jotenkin vaan aukes mulle. :D

   Poista
 4. Vautsi miten kauniita! Täältäkin löytyy pieni sieppari, ei tosin itse tehty mutta aidolta(?) intiaanilta toripäivänä ostettu! :D
  Oon myös kuullut semmosen tarinan, että sieppari pitäisi nimenomaan saada joltakulta lahjaksi, jos haluaa, että se varmasti toimii. :)

  VastaaPoista
 5. Saat tehä mulleki semmosen goottiversion!

  VastaaPoista
 6. Mun isoveli tuli reisusta ja antomulle unisiepparin ja sano: kun mä annoin sulleton pyydän vastapalvelua, jos näät jossain tommosen voitko ostaasen mulle. Ja tottakai aijon tehäniin mutta kun kuulin et itsetehdyt unisiepparit toimii parhaiten, niin aijon tehä semmosen sit sille. Vaikka en ole koskaan semmosta tehny. XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unisieppari on helppo valmistaa, jos ei ole liian nuuka siitä, miltä keskustan verkko näyttää. :)
   Mun ensimmäinen sieppari tosissaan oli sellainen, johon vain kieputtelin lankaa ja hyvin ajoi asiansa.

   Poista

Jätäthän käynnistäsi muiston! :)