sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Köökkinoidan keittiössä

Keittiö on kodin sydän – niin sanovat monet sisustustaulut. Ennen vanhaan tämä piti kirjaimellisesti paikkansa, sillä tulisija sijaitsi talon keskellä ja sen ääressä valmistettiin ruoka ja se hoiti talon lämmityksen. Varmasti nykyäänkin monessa taloudessa keittiö tosiaan on kodin sydän: siellä perhe kokoontuu syömään, vieraat kestitään, lapset tekevät läksynsä, vanhemmat lukevat lehtensä, perheen äiti maalaa keittiön pöydän ääressä… Meillä näin ei ole. Meidän keittiö on pieni. Ja pienellä tarkoitan todella pientä. Rakastan kotiamme, mutta keittiö oli pitkän aikaa minulle todella vastenmielinen paikka, koska se on todella pieni. Viime aikoina olen keskittynyt mieluummin siihen, että pienuudestaan huolimatta keittiö on toimiva ja siihen, että tässä huoneessa valmistan rakkailleni ruokaa, ruokaa jonka senkin pyrin valmistamaan rakkaudella. Muutama pieni maaginen kosketus, ja keittiö huokuu aivan erilaista energiaa. Keittiömme ei enää aiheuta minussa negatiivisia fiiliksiä, päinvastoin.


Keittiönoituus oli minulle pitkään melko vieras käsite, ei pelkästään keittiön huonon energian vuoksi, vaan myös siksi, etten hirveästi nauttinut ruuan tekemisestä. Jälkimmäiseen ei auttanut muu kuin asenteen- ja ajattelumallin muutos. En enää kokannut, koska oli pakko, vaan kokkasin ja valmistin ruokaa koska saan ja voin. Teen nykyään kaikki keittiöaskareet rakkaudella ja pyrin siirtämään tätä energiaa myös valmistamiini ruokiin ja keittiöön noin yleensä.
 Aloitin tämän vuoden lupaamalla itselleni, että pyrin eroon negatiivisista ajattelumalleista ja jatkuvasta valittamisesta – ja tämä on oikeasti auttanut ja kohentanut ihmeellisesti mielialaa. Lisäksi olen huomannut, että ollessasi aidosti tyytyväinen asioihin etkä jatkuvasti valita turhista asioista, universumi palkitsee sinut.

Keittiönoidan ABC -taulu

Mitä keittiönoituus sitten on käytännössä? Jollekin ehkä tulee mielikuva isoista padoista ja kiehuvista taikaliemistä, joissa kelluu kaikkea aina sammakonreisistä liskonsilmiin. Todellisuudessa keittiönoituus ei ole ihan noin ”erikoista”. Itseasiassa se voi olla yksi yksinkertaisimmista noituuden muodoista. Jos perinteisen noidan suosikkityökalu on athame ja sauva, on keittiönoidan lempiväline soppakauha ja pata. Siinä missä perinteinen noita suorittaa melko monimutkaisiakin riittejä, tekee keittiönoita arjen askareista maagisia kokemuksia, pieniä rituaaleja. En sano, etteikö keittiönoituuskin voi sisältää monimutkaisia riittejä ja rituaaleja, tietenkin se voi. 

Yrttivastaavuuksia

Perinteiset keittiönoidat toimivat yrttien, kivien ja elementtien kanssa, keskittyen kuitenkin eniten kotiin ja ”kodin magiaan”. Keittiönoitaa voisi kutsua myös nimellä kotinoita tai mökkinoita. Henkilön, jolla ei ole hirveästi kokemusta perinteisestä noituudesta, on helppo lähteä tutustumaan noituuteen juurikin keittiönoituuden avulla. Arkeen saa muutamalla simppelillä tavalla mukaan aimo annoksen maagisuutta.
Ensimmäinen askel kohti maagisempaa arkea on ajattelutavan muutos. Jos suurin osa ajatuksista on pessimistisen negatiivisia, on vaikea luoda ympärilleen positiivista energiaa. Ensimmäisenä onkin hyvä tehdä päätös päästää irti omista negatiivisista ajatuksista. Tiedän, aina se ei ole helppoa, eikä edes mahdollista, mutta kunhan muistaa lopettaa TURHASTA valittamisen ja turhan pessimistisyyden, niin sillä pärjää jo pitkälle. Toisena, tee kaikki askareesi rakkaudella. Vaikka siivous tai väsyneenä kokkailu ei ole aina mukavaa, on silti hyvä muistaa miksi näin tehdään – jotta itselläsi ja perheelläsi olisi mukava ympäristö ja herkullista ruokaa lautasella. 


Ruokaa laittaessasi, sekoita aina myötäpäivään ja visualisoi siirtäväsi rakastavaa energiaasi ruokaan sekä ympäristöösi. Haistele tuoksuja ja ennakoi ruokasi makuja, valitse ruoka-ainekset aina tarkkaan ja harkiten ja pyri mahdollisimman vähään hävikkiin. Muista ruokailla aina kiitollisuudessa ja esitä kiitoksesi jumalille. Jos syöt lihaa, esitä kiitoksesi myös eläimelle, josta tuli ruokaasi. Esitä kiitoksesi myös kasviksille. Pidä yrttihyllysi kunnossa ja käytä mahdollisimman paljon tuoreita yrttejä. Aina parempi, jos kasvatat yrttisi itse. Pidä keittiö siistinä! Ajattele keittiösi maagisena työskentelytilanasi, jonka pidät yhtä lailla siistinä kuin minkä tahansa muunkin maagisen työskentelyalueen. Esitä myös muulle perheellesi toive, että keittiö pidetään siistinä. Kun pidät keittiön siistinä ja hyvin organisoituna, on siellä työskentely paljon mukavampaa.
Voit pystyttää keittiöön myös pienen pyhätön. Pyhätön ei tarvitse olla iso. Itselläni on keittiötason nurkassa jumalatarpatsas, suitsuketeline, mortteli sekä pieni taso, jolle jätän mahdolliset uhrit myöhemmin ulosvietäväksi.


Edellä mainitut teot eivät ole suuria, mutta tehokkaita. Eikä tarkoita, että kaikki olisi tehtävä heti. Voit myös lähteä liikkeelle hitaasti ja pikkuhiljaa lisätä arkeesi enemmän ja enemmän maagisia puolia tai voit keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Kyse on kuitenkin enemmän elämänasenteen ja ajattelumallin muutoksesta kuin niinkään minkään fyysisen asian muuttumisesta. Ei muuta kuin mukavia hetkiä arjen magian parissa. Olkoon jokaisen arki täynnä maagisia, rakkaudentäyteisiä hetkiä!

10 kommenttia:

 1. Kiitos tästä tekstistä.Tuli tarpeeseen juuri oikeaa asiaa jota tarvitsin tänään <3

  VastaaPoista
 2. Koetanpa tiedustella asiaa tätäkin kautta, olen etsiskellyt omaan keittiöömme mustaa pataa tuloksettomasti jo todella kauan, enkä ole löytänyt tätä mistään. Hiljattain löysin todella pienen, mustan padan jossa oli pentagram kuviointi ja tilasin tämän. Kyseessä on kuitenkin niin pieni pata että ehkäpä siinä yhde teekupposen keittelee. ':) Valkoisen noidan puodim sivuja katselin mutta en saanut tilattua, mahtaakohan kauppa olla enään pystyssä? Kyllä harmittaa ettei vastaan ole tullut etsimääni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoisen noidan puoti ei taida enää olla pystyssä? Jostain olisin tällaisen tiedon ollut kuulevinani joskus?
   Mä oon kans etsiskellyt vähemmän aktiivisesti sellasta perinteistä "noitapataa", mutta eipä niitä hirveästi ole tyrkyllä suomalaisissa puljuissa. Ulkomailta niitä sitten löytyykin jos jonkinmoista, mutta itse en ole vielä kertaakaan raaskinut tilata.
   Nopealla Googlettelulla löysin tällasen: http://www.witchcraftshop.co.uk/store/index.php?CatID=0026

   Poista
 3. Jos plagiointitarkoituksissa saa aloitteleva keittiö\kotinoita lähestyä, niin mistä olet saanut idean \ hankkinut tuon keittiönoidan abc- ja yrttivastaavuus-taulut? Itselläni haaveissa juurikin samanmoiset mutta mistään ei löydy, eikä tietotaito \ oma järkeily vielä riitä vastaavien tekoon itse..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitin ihan Wordilla ja tulostin. ;) Yrtit ois tarkotus maalata lankulle, tuo pahvi on ruma.

   Poista
  2. ... Mitäköhän siihen voisi sitten kirjoittaa, siis mikä sulla on perusidea noissa? :D

   Poista
  3. Voit kirjottaa niihin ihan mitä itse tykkäät. Yrttivastaavuuksia löytyy kirjotista ja ihan googlettelemalla, niitä ei parane ihan omasta päästä lähteä heittelemään.

   Poista
  4. Kiitos! :) seuraava kysymys koskee tuota sinun ihanannäköstä morttelia, saako puisessa morttelissa jauhettua koviaki yrttejä\mausteita (esim kuivattu pakuri, pippurit, kahvipavut, pähkinät) vai kannattaako suoraan hankkia kivinen? Oon hankkimassa morttelia mutta pähkäilen puisen, metallisen ja kivisen välillä, puinen tuntus "lämpimämmältä", mutta juurikin tuo mietityttää että jos se jäis sitte koristeeksi kun ei saakaan murskattua vaikka sitten niitä pakurinpaloja (tai katajanmarjoja, tai suitsukkeita varten pihkoja)..? Eli onko puinen mortteli sinun mielestä liian "pehmeä" käyttöesineeksi? :P

   Poista
  5. Mulla ei ole puista morttelia, tuo kuvissa näkyvä on keraaminen. ;) Voisin kuvitella, että puinen on liian pehmeä kovempien aineiden hienontamiseen, mutta varmasti toimii esim yrttien kanssa. Itselläni on tuon lisäksi pieni metallinen, jossa teen suitsukesekoitukset.

   Poista
  6. Oh my, silmissä vissiin vikaa sitten meikäläisellä :D Kiitos vastauksesta tähänkin! :)

   Poista

Jätäthän käynnistäsi muiston! :)